Polyuretan –
Effektiv isolering

Överallt där det ställs höga krav på effektiv isolering används polyuretan. Exempelvis i kylskåp och frysskåp samt husvagnar och fjärrvärmeledningar. Polyuretan luktar inte, krymper inte, spricker inte och är mindre känsligt för vindpåverkan än de flesta isoleringsmaterial.

Polyuretan har många värdefulla egenskaper. Låg vikt och styrka banar väg för lätta/tunna konstruktioner. Vid isolering av äldre fastigheter öppnar polyuretan möjligheter som är uteslutna för konventionella metoder för tilläggsisolering. På en vind eller i ett källarplan kan isoleringens tjocklek halveras med polyuretan– utan avkall på resultatet. Det ger centimetrar och decimetrar i ökad takhöjd och yta. Det fasta materialet bildar ett gitter av sammankopplade, slutna celler. Strukturen liknar den som används i bärande byggkonstruktioner och ger maximal styvhet och bärighet i kombination med minsta möjliga vikt. Se vanliga svar kring polyuretan / sprayisolering här nedan.

Vanliga frågor & svar

Polyuretan isolerar bättre än luft. Styv polyuretan med slutna celler innehåller förgasat halogenkolväte med 1/3 av luftens värmeledningstal. Polyuretan isolerar därför nära dubbelt så bra som konventionella isoleringsmaterial.

Ja det går att själv isolera med polyuretan. Du kan se vår gör-det-själv-guide bland våra dokument längre ned på denna sida. Vi erbjuder även försäljning av sprayburkar. Om du behöver hjälp är det bara att kontakta oss så hjälper vi till!

Ja det kan man, men om polyuretan ska utsättas för väder och vind krävs även ett ytskydd.

Nej polyuretan är väldigt yteffektivt. Tänk dig ett vanligt kylskåp med 100 l volym. Om man skulle isolera det med vanlig mineralull istället, och samtidigt behålla skåpets yttermått, så hade man bara fått en volym på 64 l vid samma isoleringsvärde!

Med polyuretan kan du fylla alla möjliga typer av hålrum. Det passar perfekt för vinden, tak, väggar (inner- och ytterväggar) och golv. klassiska draghål runt karmar och andra infogningar är enkla att täta men även komplicerade hålrum går enkelt att fylla ut.

Här är exempel på några användningsområden där polyuretan passar. Med detta material sätts gränserna endast av fantasin. Har du egna idéer eller frågor, kontakta ISOPOL. Hus, campervans, pooler, industri, acc-tankar, källargrunder, båtar, offentliga miljöer, rekvisita till teatrar och tv-produktioner.

Polyuretan framställs genom blandning av två flytande komponenter, polyalkohol (polyol) och polyisocyanat (MDI). Med hjälp av katalysatorer utvecklar blandningen kemisk värme som gör att inblandad drivgas (CO2) kokar.

Blandningen jäser och bildar på kort tid cellplast med miljontals små, slutna celler. Blandningen har en klibbig mellanfas som gör att god limning erhålls mot de flesta ytmaterial. Beroende på mängden drivgas jäser blandningen upp till 30 gånger sin volym. Uppjäsningstiden och cellplastens härdning bestäms av katalysatorer.

Polyuretan kan användas vid temperaturer mellan –200ºC och +140ºC med bibehållen isoleringsförmåga. Speciella system kan framställas för att kontinuerligt tåla temperaturer upp till 140ºC.

I Polyuretan med övervägande slutna celler brukar andelen slutna celler ligga på minst 90%. Vid injektering avtilläggsisolering i gamla hus används mest polyuretan med stor andel öppna celler, som ger lågt jästryck.

Polyuretan (spray) har ett värmeledningstal mellan 0,023-0,026 W/m2K föråldrat värde. För att sätta detta i jämförelse med andra material så motsvarar 50 mm polyuretan ca 100 mm mineralull! När polyuretan är installerat på plats så kan effekten bli ännu bättre, då det blir en skarvfri isolering.

Vid spraysystem ligger densiteten mellan 30 – 70 kg/m³, gjutsystem mellan 35 – 70 kg/m. Vid injektering i väggar och golv ligger densiteten mellan 15 – 20 kg/m³. Högre densiteter framställs för specialkonstruktioner.Den optimala isoleringsförmågan har polyuretan med slutna celler vid en densitet av ca. 35 kg/m³.

Ja, många benämner ofta polyuretanisolering som sprayisolering eller skumisolering eftersom att man sprayar ett form av skum (polyuretan) när man isolerar med denna teknik. Så om du letar efter sprayisolering har du kommit rätt!

  • Skarvlös

  • Luktar ej

  • Spricker ej

  • Klarar sig bra mot väder och vind

  • Dubbelt så bra som mineralull

  • Mångsidig

Ladda ner dokument

Här kan du ladda ner våra material om polyuretan och våra tjänster!
Klicka på bilden för att ladda ner en pdf-fil.

Egenskaper

Gör det själv

Kyla och drag

Isolera ditt hus

Isopol, med erfarenhet i isoleringsbranschen sedan 1981

Isopol AB är ett polyuretanföretag med som är specialister inom isoleringsbranschen. Sedan 1981 har vi utfört polyuretanarbeten av olika slag. Vi har en mobil utrustning som gör att vi kan arbeta över hela Sverige.

Kontakta oss

    Några av våra kunder

    Till toppen